Prvý týždeň na výške

Ako zrejme viete, začala som študovať na vysokej škole. Navštevujem masmediálnu fakultu v Trnave na Univerzite Cyrila a Metoda. Program media relations. Je to taký mix marketingu a masmédií, viac také všeobecné a navyše v angličtine vyučujúce (minimálne by to tak malo byť. Väčšinou.)
Mám za sebou prvý týždeň, respektíve prvé tri dni, nakoľko mám rozvrh len od pondelka do stredy (yay!) a takto nejako to u mňa vyzeralo.



V pondelok sme mali otvorenie akademického roka. Mali sme prísť na desiatu, takže aj keď nám s kamarátkou meškal vlak, zobrali sme si (zbytočne drahý) taxík a prišli akurát na desiatu. Vo vestibule sa tlačilo asi milión ľudí, tak sme sa čudovali, že ešte nepúšťajú. Potom začalo čoraz viac ľudí stojacích pri dverách auly, kde sa otvorenie konalo, odchádzať, čo nám prišlo akési podozrivé... Potom sa zjavil uh, niekto a povedal nám, že aula je plná a že sa tam už nezmestíme. Že zajtra sa už učí podľa rozvrhu a máme voľný deň. Úprimne, nikdy ma viac neštval voľný deň, keďže nemám internát a dochádzam, takže som sa tam trepala zbytočne. 
Na druhej strane sme šli potom ku kamarátke do bytu, ktorý ma spolu s ďalšími babami prenajatý, takže som sa pozoznamovala a fajn sme si pokecali. Ale aj tak ma to štvalo. 

V utorok bol teda náš prvý deň "učenia". Mali sme vyučovanie v budove niekde úplne mimo, takže si vravím, že si vezmem taxík, že na stanici ich bude zas veľa. Ale akosi mi nedošlo, že nie som jediná s týmto problémom a že ostatní mysleli trošičku dopredu a taxík si zavolali. Našťastie som započula v takej skupinke, že idú kam ja a boli len traja, tak som sa k ním pridala :D Inak neviem, čo by som robila. 

Moja prvá vysokoškolská prednáška bola Informatika. Vyučujúci (ktorý určite nemá viac ako 30) povedal, že mu máme tykať a volať ho Michal, čo nám prišlo divné, takže zatiaľ sme sa rozhodli to moc nepraktizovať. Najlepšie však bolo, keď povedal, že sa mu nechce vstávať ráno, že či si to nepresunieme až po tom Seminári, čo máme potom. Takže juch, aspoň v utorok nemusím vstávať o piatej! Navyše poslal na Facebooku žiadosť o priateľstvo. Myslela som, že všetkým, ale vypadá to tak, že asi len mne. Som z toho zmätená a vôbec neviem, čo si myslieť. 

Inak, malo nás byť 11, jedna slečna sa nedostavila (ktovie, či je trebárs chorá, alebo vôbec nepríde), takže nás bolo len 10... Na druhej prednáške už len 8. :D Dve slečny akosi nevedeli, že je odbor v angličtine a ich výrazy, keď to zistili, boli veľmi zábavné. (Dnes už znova boli, ale minimálne jedna že si dávala žiadosť na preradenie, takže uvidíme.) Sme potom s ostatnými žartovali, že takýmto tempom... je jasné, prečo to má len bakalára. A potom spolužiačka, že by chcela chodiť autom (lebo tiež dochádza), tak sme jej povedali, že nás môže voziť a že za chvíľku sa jej tam do auta vopchá celá trieda. 
Na druhej prednáške sme kvázi aj začali čosi robiť a začala nám hovoriť o histórii fotografie. Ale vyžaduje od nás tento semester nejakú seminárku o niečom súvisiacom s umením a to má byť všetko, žiadne písomky či ústne skúšky. 

Dnešok bol už trochu hektický... Napríklad preto, že miesto o piatej som sa náhodou zobudila o šiestej a autobus mi šiel za tri minúty. Hádajte, kto vynechal prednášku hneď v druhý deň školy? 
Vraj som teda o nič moc neprišla, ale že to máme s ďalšími dvoma odbormi, takže tam bolo asi 200 žiakov (ostatné odbory majú očividne málinko viac žiakov, no.) 
Keďže sme mali dnešok pre zmenu vyučovanie v inej budove a tušila som len približne, kde sa nachádza tá dnešná, tak hoci som mala od príchodu do Trnavy trištvrte hodinu, dobehla som do budovy 10 minút pred druhou prednáškou, celá spotená, lebo som sa tam trepala peši (nevedela som aká MHD tam ide, ani ako sa volá tá zástavka :D) a aj to som narazila na staršiu študentku, ktorá smerovala na rovnaké miesto, takže mi ukázala, ako sa tam ide, aj kde mám hodinu. Chvalabohu. 

Prišla som teda akurát na Teóriu mediálnej komunikácie, kde sme mali nejaký ten úvod do predmetu a veľmi to pripomína masmediálnu komunikáciu, ktorú som mala na strednej (navyše ako maturitný predmet), takže s tým by som problém hádam nemala mať.
Na Estetike v masmediálnej komunikácii máme chlapíka, ktorý vyzerá ako Seth Rogen a tiež je aj tak vtipný. Na všetkých ostatných prednáškach som sa nenasmiala toľko ako tu. Bola to ale len taká úvodná hodina a ešte sme nič nepreberali, takže to bude tým. 
Posledná bola angličtina, tam sme sa len trochu rozprávali a pustila nás domov tak v polke prednášky. 

No a samozrejme, že sme sa na všetkých prednáškach predstavovali a hovorili niečo o sebe, čiže za posledné dva dni som povedala toto 5x: Takže, ja som Martina, študovala som na umeleckej škole v Trenčíne, odbor reklamná tvorba. Sem som išla preto, lebo som si chcela zlepšiť angličtinu a vyzeralo to zaujímavo. Niežeby to bola veľmi náročná úloha, ale trošičku monotónne nudná. Už viem skoro naspamäť aj odpovede svojich spolužiakov. 
Inak tí vyzerajú naozaj fajn (hádam tento dojem zotrvá) a vyučujúci, ktorých som doteraz stretla tiež. (Tam sa obávam, že tento dojem sa rýchlejšie stratí.) Tak hádam tí ostatní nebudú hrozní. 
Každopádne myslím, že to bude ešte zaujímavé. 
Ale hlavne teraz ma čakajú 4 dni voľna <3

Takže takýto som mala "týždeň". Pokiaľ ste tiež teraz začali so štúdiom, určite mi napíšte do komentáru vaše dojmy z novej školy. A ak nie... budem rada, ak mi niečo napíšete aj tak :D 

Komentáre

  1. Ja som bakalára študovala externe (chodila som na UKF do Nitry) a začínali sme odbor piati, nakoniec sme zostali dvaja. A to ešte bol letný semester v druhom ročníku, kedy som bola úplne sama, lebo posledná spolužiačka štúdium vzdala a spolužiak druhý ročník študoval dennou formou a na externú prešiel zase až v treťom ročníku. Takže ten jeden semester som chodila na prednášky do kabinetov profesorov (lebo však kvôli jednej študentke nemá zmysel presúvať sa do učební) a bolo to také milé. Osobnejšie, aj vyučujúci boli milší, dalo sa viac diskutovať, núkali ma čajom a kávou a celkovo sa mi to viac páčilo. Na skúšky som chodila tiež takto, do kabinetov, a to počas celého štúdia - proste som sa s nimi cez mail dohodla, kedy by som mohla prísť. Myslím, že takéto individuálne skúšky nám povoľovali preto, lebo za tie tri roky som ani raz nebola na skúške v sobotu (hoci zákon hovorí, že externý študent má právo mať aspoň jeden termín skúšky z každého predmetu v sobotu), takže asi to profesori takýmto individuálnym skúšaním kompenzovali.
    Ináč môj prvý týždeň vyzeral tak, že sme tie mali slávnostné otvorenie + zápis, ktoré trvalo strašne dlho (5 hodín), lebo mali taký systém, že prváci prišli na rad úplne poslední, takže sme tam čakali ako sprostí (vynervovaní nováčikovia), kým všetkých ostatných vybavia. Nasledujúcu sobotu som bola na prvej prednáške z Anorganickej chémie, kde som bola prekvapená, čo za triviálne veci to berieme, veď to všetko (a ešte viac) už viem zo strednej školy. Dokonca profesorka položila jedno otázku s tým, že ak jej na to niekto správne odpovie, tak nemusí ísť na skúšku, že ju bude mať uznanú s A-čkom. Hej, odpovedala som jej. Správne. Lebo to bola otázka, ktorú nám učiteľka na strednej už kládla (aj vtedy som vedela odpoveď). Milá pani profesorka sa akurát na mňa pozrela s očami vypúlenými a zrazu už jej výrok, že nie je potrebné ísť na skúšku a aj tak ju uzná, bol neplatný a zabudnutý. Takže toľko k čestnosti a držaniu slova :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sme mali zápis ešte v polke júla, takže otvorenie akademického roka bola len nejaká oficiálna udalosť, očividne len pre VIP :D
      To bolo od nej hnusné :D

      Odstrániť
  2. Hihi, chodíš na univerzitu s mojim priateľom :D Len on tam je na inom odbore :) Predstavovanie je hrozná nuda... Som zvedavá,čo budeš po čase na tú školu hovoriť ty :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Síce oneskorene, ale predsa :D ja som tiež začala študovať Mgr.stupeň v septembri 2016 na druhej škole a po ročnej pauze a som sa cítila čudne, lebo som bola na Katolíckej univerzite :D prvý deň ma skoro porazilo, lebo som bola po nočnej (vtedy som pracovala ako pomocná expedientka v pekárni), doobeda sme mali uvitanie + 1 prednášku. Poobede sme mali mať Manažment a my tam čakáme ako blbci a ono vysvitne, že profesor nie je v škole, lebo vôbec nevedel, že má mať nejakú prednášku :D takže sme boli "nadšení" tým čakanim :D ale aspoň nás pustili domov :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára