Prečo som feministka a prečo neznášam feministky

Feminizmus je skvelá vec. Vlastne, každý, kto nie je úplný kretén, by sa mal za feministu označovať. Žiaľ, v dnešnej spoločnosti je termín "feminista" brané skôr ako urážka. A musím povedať, že zaslúžene. Skutočný feminizmus je ale o rovnocenností oboch pohlaví. O tom, aby ženy neboli brané ako menejcenné, aby nemali nižšie výplaty na rovnakých pracovných pozíciach ako chlapi, aby mali právo rozhodovať o dôležitých veciach (ako napríklad naše telá, k tomu sa ešte dostanem.) 
Feminizmus je ale často zneužívaný "feministkami" ako dôvod prečo neznášajú mužov, že muži sú vlastne nechutné svine a že ženy sú nadradená rasa, alebo čo. 
Takže hej, viem sa ľahko vytočiť týmito dementnými ženami, ktoré sa označujú pojmom, o ktorom nemajú šajnu, čo znamená. Možno máme iný slovník, ale ROVNOCENNOSŤ neznamená, že sú ženy lepšie ako muži. Rovnako to neznamená, že muži sú lepší ako ženy. To, aký je niekto človek, aké má názory a podobne, sa neodvíja od pohlavia. Debilom môže byť muž aj žena, bodka.

Môžeme sa pozrieť na stereotypy - muži majú lepší mozog pre vedu (vedeli ste, že za prvú fotku čiernej diery je zodpovedná žena?),  ženy sú otrasné za volantom (podľa tejto štúdie sú ženy lepšími vodičmi a spôsobujú menej nehôd), ženy patria do kuchyne (ale hlavne, že väčšina šéf kuchárov sú muži)... a mohla by som takto pokračovať veľmi dlho. Možno jedno pohlavie má lepšie predispozície pre určitú vec, ale ak ste ma niekedy videli v kuchyni, tak by ste s určitosťou vedeli, že to nie je pravda.

Minulý rok som čítala básnickú zbierku the witch doesn´t burn in this one od Amandy Lovelace (môžete poznať ako autorku zbierky V tejto sa princezná zachráni sama). Ešte teraz som naštvaná zakaždým, keď si na ňu spomeniem. Toto je z mojej Goodreads recenzie: V skutočnosti sa táto myšlienka vo veľkom zneužíva a feministka je často synonymom ženy 'ktorá nenávidí mužov'. A základe tejto zbierky usudzujem, že to je presne prípad tejto autorky, pretože pre ňu sú ženy bohyne (to je pravda!) a muži sú zbytočné a neschopné tvory. Vlastne za všetko zlé, čo sa jej v živote stalo, mohli muži. Hlavná idea knihy? Všetci muži sú rovnakí a totálne nahovno. Sorry za spoiler.
A povedala by som, že tu som geniálne vystihla tento problém.

Taktiež "feministky" nemajú zmysel pre humor a všetko berú zbytočne vážne. Ja patrím k ľuďom, ktorí si vedia spraviť srandu úplne zo všetkého a tak toto ma celkom štve. Keď niekto povie vtip o žene ako zlej vodičke, zasmej sa a choď ďalej. Alebo to ignoruj, ale neber to ako koniec sveta. Skvelým príkladom tohoto je FB stránka Feminist.fyi, ktorú som začala sledovať z dvoch schizofrénnych dôvodov.
1) Buď majú pravdu.
2) Alebo sú totálne mimo a potom sa na nich môžem smiať.
Nič medzi tým.
Taktiež už som v tom bode, že keď počujem slovo patriarchát, chcem niekoho prebodnúť.

Povedala by som, že sú tu tri hlavné problémy, keď ide o ženy. Alebo takto: tri problémy, o ktorých chcem rozprávať.
A začnem veľmi aktuálnou témou, ktorou sú potraty. Kým ženy v mnohých krajinách bojujú za ich legalizáciu, v iných krajinách, ich chcú pre zmenu zakázať. Na Slovensku bol taký návrh, kde chcel niekto zakázať interrupciu z dôvodu, že "ženy sú väčšinou dotlačené k potratu svojim partnerom", čiže toto malo ochraňovať ženy, čo je úplne absurdné (myslím, že bol zamietnutý... či?).
Amerika, čo sa tvári ako pokroková krajina ich začína postupne zakazovať. Cca 2 týždne dozadu boli potraty zakázané v Gorgii (po 6. týždni tehotenstva - avšak v tom čase veľa žien ani nevie, že sú tehotné), Ohio spravilo to isté včera. Ale naozaj desivý je Texas. Tam chceli nielenže zakázať potraty, ale ženy, ktoré ich podstúpili mali dostať TREST SMRTI. Už ste to spracovali? Trest smrti v 21. storočí za vraždu. V Amerike. Toto našťastie neprešlo, ale už to je desivé, aby sa o tom vôbec rokovalo. A že "pro-life" hnutie.

Rozumiem, že potraty sú citlivá téma, veľa ľudí to stále berie ako vraždu. Interrupcia je väčšinou povolená do konca 1. trimestra, kedy je tiež vysoká šanca prirodzeného potratu.
Každopádne, každá žena má mať právo vykonať vlastné rozhodnutie. Samozrejme, väčšinou muži si myslia, že majú právo vykonávať toto rozhodnutie miesto nich. Avšak hoci žena by mala mať vždy to posledné slovo, mal by ísť o nejaký ten kompromis medzi partnermi.
Na druhej strane, muži sú v tomto tiež veľmi znevýhodnení. Ak žena dieťa nechce a muž áno, nemôže s tým nič robiť. Ak ale žena dieťa chce a on nie, opäť, nemôže s tým nič robiť. A tu si zas myslím, že mužom by malo byť umožnené zrieknutie sa otcovstva. Nikto by nemal nútený byť rodičom proti svojej vôli. Keď chlap nechce dieťa úplne od začiatku, prečo by mal dieťa vychovávať, či platiť alimenty? Tu tiež nejde o rovnocennosť pohlaví, je to akýsi opačný feminizmus.

Každopádne, späť k potratom. Tehotenstvo môže byť vďaka znásilneniu, roztrhnutému kondómu, ale aj neopatrnosti, keď je opitá. Prečo by si mala kvôli tomuto pokaziť celý život? Dieťa je záväzok na minimálne 18 rokov, žena na to musí byť pripravená. Fyzicky, psychicky aj finančne. Jasné, dostane príspevky na dieťa, ale všetci vieme, že tie nepostačujú ani zďaleka. Čo ak nechce dieťa ešte aspoň 10 rokov, lebo najprv si chce užiť život a spraviť si kariéru? Čo ak nechce deti vôbec?! Žena nie je stroj, ktorý je určený len na plodenie detí.

A tu sa dostávam k ďalšiemu bodu. Ja sama neviem, či deti v budúcnosti chcem. Momentálne sa prikláňam k tomu, že nie, ale nevylučujem možnosť, že zmením názor. Koniec koncov, vždy som si myslela, že neznesiem pikantné jedlo a ukázalo sa, že v rozumnom množstve je skvelé. Názory sa menia, no. Čo ma ale štve je, že ako ľudia hovoria, že v podstate život ženy nestojí za nič, ak nemá deti. Počuli ste niekedy, že by toto niekto povedal chlapovi? Ja nie. Žena môže mať plnohodnotný život aj bez detí.

Nuž a posledný bod, ktorému sa tu chcem dnes venovať, kde rozhodne chýba akákoľvek rovnocennosť je sexualita. V prvom rade, v prípade žien je to stále veľké tabu. Na svete sú milióny žien, ktoré nikdy nemasturbovali. Milióny žien, ktoré nikdy nemali orgazmus, pretože nevedia, ako ho docieliť. A prečo? Lebo sa "nepatrí" o tom hovoriť. Samozrejme, to platí čisto iba v prípade žien, chalani bežne medzi sebou spomenú, že masturbovali 8x za deň. Sme v 21. storočí a od žien sa stále očakáva, že sa budú tváriť, že o týchto veciach v živote nepočuli. A viete čo? Rovno čakajme do svadby. Netflix dokument Explained mal jednu časť o ženskom orgazme, odporúčam pozrieť.
A tiež toto video od Natálie Muchovej a Alex Vortex, ktoré sa tiež výborne venujú týmto témam.

"Zábavný" koncept je aj promiskuita. Poznám chlapov, ktorí spali s 50+ ženami a nikomu to nepríde divné. Jedna s najpopulárnejších sitcomových postáv - Barney Stintson z How I met your mother spal s vyše 250 ženami a bol kvôli tomu oslavovaný. Zato ak žena má viac než povedzme 10 sexuálnych partnerov, tak je označovaná za kurvu. Toto je jeden z najväčších a najprimitívnejších double standardov, čo existujú.
Pokiaľ nemáte žiadne pohlavné choroby, spite si s kým chcete a s koľkými ľuďmi chcete. Či ste žena alebo muž, mne je to úplne jedno. Ako by malo byť každému. Či tým nadávaním na ženy sa snažíte vyvážiť fakt, že by ste u nej nemali šancu?

A potom tu máme sex work, čiže prácu v sex priemysle. Všetko od striptízu, porna, cez camming po prostitúciu. Pri tejto téme sú dva pohľady feministiek. Jedny tvrdia, že by sa to malo zakázať, lebo to objektivizuje ženy kvôli mužom, patriarchát bla bla. A opäť, nedáva to žiaden zmysel, pretože ako tvrdí druhá skupina, feminizmus je aj o tom, dať žene možnosť voľby. Čiže pokiaľ nie je k tomu žena nútená (tým by už šlo o otroctvo a trh s bielym mäsom), je to jej slobodná voľba. A teda to presne spĺňa reálny feminizmus. Zakázaním by sa porušila možnosť slobodnej voľby žien.

Feminizmus je veľmi komplexná téma, o ktorej by som asi vedela napísať celý román, lebo sa dá na toto pozrieť z mnohých strán. Každopádne, ja som za to, že žena má mať vždy možnosť voľby a to predovšetkým, keď ide o jej telo. Ale zároveň nie, žena nie je viac ako muž, obe pohlavia sú rovnocenné.


Ste feministi/feministky? Aký je váš názor na feminizmus? 
A problémy, ktoré som tu spomenula?

Komentáre