5 populárnych, ale nefunkčných pro-life argumentov

Nový článok po pol roku! A celkom nadväzuje na ten predošlý o feminizme, lebo dnes sa ideme baviť o potratoch. Veľmi aktuálna téma pred voľbami, lebo výborne odvádza pozornosť od naozaj podstatných tém. Po tom, čo asi pred mesiacom neprešiel ani jeden zo štyroch návrhov o sprísnení potratov, bol teraz predložený ďalší. A tak nejako mám dojem, že sa to momentálne rieši všade, takže som sa rozhodla sa k tomu vyjadriť samostatne.
Image result for no uterus no opinion"Nebudem to naťahovať, ja som jednoznačne za možnosť voľby a idem sa pozrieť na tie najčastejšie argumenty ľudí, ktorí sú pro-life.
Mimochodom, tie sú v teórii pekné, ale škoda, že sú naivné a v praxi nefungujú.

,,Každý má právo narodiť sa!"
Všimli ste si niekedy, že týchto ľudí zaujíma ten plod len keď je v maternici? Keď sa narodí,  tak kľudne aj v smetiaku môže skončiť. To je už jedno. Hlavne, že sa narodilo. Tehotenstvo ovplyvňuje nielen telo ženy, ale aj psychiku. 9 mesiacov, kedy vás ovládajú hormóny a ak si dieťa necháte, je to záväzok na celý život.
Ekonomická situácia nielen na Slovensku nie je najlepšia a staranie sa o dieťa je dosť drahá záležitosť. Nie každý si to môže dovoliť. Možno v budúcnosti, možno vôbec. Toto môže niektorých prekvapiť, ale predstavte si, že nie pre každého človeka je zmyslom života stať sa rodičom. Každopádne, ak žena ledva dokáže uživiť seba, sama ledva jedáva, lebo si to nemôže dovoliť, ako sa má postarať o dieťa? Štát sa nepostará. A to nehovoriac o tom, keď ide o slobodné matky.

,,Tak nemaj sex, keď nechceš mať dieťa!"
Toto pokladám za úplne najabsurdnejší "argument". V prvom rade, koľko ľudí ma reálne sex len vtedy, keď sa snažia o dieťa? Niektorí určite áno, ale to percento je minimálne.
V druhom rade, žiadna antikoncepcia nefunguje na 100% (čo je informácia, ktorú by mal naozaj každý vedieť, lebo to nie je žiadna novinka). Čiže môže ísť aj o ten najzodpovednejší pár, ktorý sa chráni všelijako možne a žena predsa otehotnie. Nejde tu o jej ľahostajnosť či nezodpovednosť, proste sa to stane, aj keď ona to dieťa fakt nechce.
A teraz čo... dieťa sa má narodiť ako trest? Som si istá, že bude mať skvelý život.

,,No tak to dieťa žena porodí a dá na adopciu!"
Máloktorá žena sa vie len tak vzdať svojho živého dieťaťa. Vezmite si, že ide o ženu, ktorá to dieťa fakt veľmi chce, ale nemá možnosť nechať si ho kvôli nepriaznivým podmienkam. Vidieť,  ako jej narodené, plne vyvinuté dieťa odoberajú musí byť horšie na psychiku než sa zbaviť 10 týždňového plodu, ktorý dieťa ešte ani nepripomína.
Ale dobre, povedzme, že ho na tú adopciu dá. Proces adopcie je náročný a zdĺhavý (plus štát to odoberá jednej celej skupine, kde by mohli dať deťom lásku a domov). Väčšina detí ostane v detských domovoch až do osemnástky. Plus nie je to skutočný  domov, nie je im poskytnutá láska, nestarajú sa o ne individuálne.
Čiže tá žena vie, aký život tomu dieťaťu dáva.

,,Len 1% potratov je kvôli znásilneniam!"
Vo všeobecnosti je znásilnenie (a ohrozenie života matky) považované za relevantný dôvod potratu, avšak tie znásilnenia sú v tomto prípade veľmi problematické. V prvom rade, znásilnenie nie je len keď ženu nejaký neznámy opilec odchytí v temnej uličke. K mnohým znásilneniam dochádza doma, čo je ďalšia forma domáceho násilia. Takisto trebárs na pracovisku, kde jej šéf dá ultimátum, že buď sa s ním vyspí alebo ju vyhodí. A žena nutne potrebuje peniaze a nemôže si dovoliť vyhadzov, tak súhlasí. Stále je to znásilnenie, lebo je k tomu dotlačená.
Tieto veci sa stávajú často, niekedy si žena ani nemusí uvedomiť, že bola znásilnená. A aj vtedy, keď si to uvedomí, tak máloktorá to ide nahlásiť. Či už zo strachu, hanbí sa a podobne. A aj keď ide na políciu, málokedy sa dá znásilnenie dokázať, tak je to v podstate slovo proti slovu.
Z tohoto dôvodu nemáme absolútne žiadnu šajnu  koľko znásilnení sa reálne udeje a koľko z nich končí tehotenstvom. Momentálne sa dá ísť na potrat do 12 týždňov bez udania dôvodu. Vyrovnávanie sa so znásilnením musí byť neskutočne náročné na psychiku aj bez toho, aby iní ľudia riešili, či o znásilnenie išlo, nešlo, hľadali dôkazy a podobne.

,,Nie je to telo ženy!"
Ale je. Okej, možno ide o ďalšie telo, ale to je VO VNÚTRI toho jej, čiže pokým vedci nenájdu možnosť  ako plod z maternice vybrať a umiestniť ho inde, kde sa môže vyvíjať, je to stále jej telo a jej rozhodnutie, pretože to ovplyvňuje jej život psychicky aj fyzicky. Plod bez maternice neprežije, ale žena bez plodu áno.  Ide o jej možnosť voľby a nikto iný nemá právo prinútiť ženu, aby plod donosila tak isto, ako nikto nemá právo prinútiť človeka, aby daroval svoju obličku - lebo že veď zachráni život.


Inak už len doplním, že ženy nechodia na potrat z rozmaru, mávajú na to dobré dôvody, ktoré však nemusia nikomu inému vysvetľovať. A nikto z nás nemá právo do tohoto zasahovať. Muži to majú jednoduché, tí, keď dieťa nechcú, nie je problém sa od toho dištancovať. Žena túto voľbu nemá, keďže sa plod nachádza V JEJ TELE. A predsa sú zväčša muži tí, ktorí majú najviac rečí, aké jednoduché všetko je a chcú rozhodovať za ženy.
A tieto návrhy zákonov sú aj tak absurdné - skrátiť dobu na potrat do 8 týždňov? Ak má žena nepravidelnú menštruáciu, nemusí dovtedy ani zistiť, že je tehotná. Choroby tiež vedia ovplyvniť cyklus. Skrátka, je to taká krátka doba, že to dovtedy ženy  nemusia ani zistiť, nielen urobiť závažné rozhodnutie. Okrem toho potrat vám tiež neurobia okamžite. Keby radšej štát riešil, ako rodičom finančne pomôcť, počet potratov by klesol.
Ak by sme však potraty zakázali, začnú sa vykonávať nelegálne, čo môže ohroziť život ženy, alebo pôjdu do iných štátov, kde je to legálne. Potraty nikdy nezmiznú, podstatné je nespraviť ich nebezpečnými, to nepomôže vôbec nikomu.

A viete, ako sa hovorí - keby mohli muži rodiť, potrat by sa dal vykonať aj na benzínke.

Komentáre